Wat kun je verwachten?

Werken in Ierland

Op slag verliefd op Ierland

Na een lang weekend kennis maken met de werkgever van mijn man en het land was ik op op slag verliefd op Ierland! Ierland heeft in mijn ogen alles om je thuis te voelen; een prachtig landschap met een schitterende en heel diverse natuur.

Ook zijn er bruisende steden waar je alles vindt wat je nodig hebt tot de idyllische schilderachtige dorpjes. In de dorpjes vind je rust en ruimte, maar er is ook de drukte in grote steden. Bergen, heuvels, kust en kliffen, veel cultuur, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gastvrij en relaxed

Maar bovenal maakte de Ierse bevolking een ontzettende indruk op mij. Wat een oprechte vriendelijke, gastvrije en relaxte bevolking. Voorbeeld: ik stond bij een enorm druk tankstation in Cork de wachtrij gigantisch op te houden. Dit had ik zelf helemaal niet door had, maar de Ieren bleven geduldig en vriendelijk bleven wachten.

Ook in het verkeer zijn de Ieren erg galant, regelmatig krijg je voorrang waar je het niet hebt. Tot aan de vriendelijkheid op het platteland waar de Ieren ook met voor hun ‘onbekenden’ een praatje maken. Haast; natuurlijk hebben ze dat hier ook wel eens, maar bijna nooit zeg ik maar! Een lang weekend Ierland was voor mij voldoende om bij terugkomst met mijn hoofd in Ierland te blijven. De keus om te emigreren was dat ook gauw gemaakt.

Samenwerken met Ierse boeren is echt heel leuk!

Samenwerken met Ierse boeren is echt heel leuk. Ze maken altijd tijd voor een bakkie koffie of thee met melk als ik langskom en zijn ontzettend gastvrij. Even snel bellen voor een korte boodschap, ja zeker, maar eerst willen ze weten hoe het gaat, dan even over het weer praten (echt waar, altijd!) en dan pas komt het zakelijke.

Mijn ervaring is dat Ierse boeren hun uiterste best doen om het je naar je zin te maken en ervoor te zorgen dat je je gauw thuis voelt. Of je nu tijdelijk komt of permanent. Regelmatig hoor ik dat mijn kandidaten mee zijn geweest naar een typische Ierse wedstrijd Hurling, de nationale sport hier. Maar ook worden ze regelmatig meegenomen naar ander evenementen, naar de pub en worden ze uitgenodigd voor een familie-etentje. En kom je tijdens het afkalverseizoen? Dan maak je de nationale feestdag St. Patricksday mee.

Grass based en spring calving

Overige voorzieningen hier zijn in mijn ogen goed geregeld. Scholen, ziekenhuizen, sport en recreatie mogelijkheden, het is hier allemaal.

De werkgelegenheid ligt hoog en er zijn veel vacatures in de agrarische sector. De Ierse boeren zijn gewend dat veel van hun werknemers vanuit het buitenland komen, hier zijn ze dan ook op ingericht.
De melkveehouderijen zijn ingericht volgens het grass based system, dat betekent dat de koeien bijna het hele jaar door, dag en nacht, buiten in de wei staan en hun rantsoen voornamelijk uit gras bestaat.

Daarnaast hebben een hele hoop boeren spring calving koeien; dat betekent dat de koeien in het vroege voorjaar (februari) afkalven. Vaak allemaal binnen 6 weken. Rond april/ mei worden de koeien weer geïnsemineerd of gedekt door de stier, zodat ze het jaar erop weer in het vroege voorjaar afkalven. Dit is waanzinnig leuk en leerzaam om mee te maken.

Constructies zoals shared milking en het leasen van een melkveehouderij zijn hier vrij gebruikelijk. Ook in die zin zijn er volop kansen in Ierland als je verder wilt groeien.

De lonen liggen relatief hoog en het Ierse belastingstelsel is simpel en gunstig.
En omdat er krapte is op de woningmarkt, worden banen inclusief accommodatie aangeboden.